Op het uiterste punt van de Cotentin ligt Cherbourg, een laatste stop voor onze horizon op de zee.

 

Op slechts enkele kabellengtes naar het Westen liggen de Brits-Normandische eilanden, meer naar het Noorden, Engeland. Het is een geliefde tussenstop voor de cruise liefhebbers en de stad verwelkomt dan ook met veel luister de duizenden bezoekers die in dit trans-Atlantisch station, dat in 1933 in art Deco stijl werd opgetrokken, aanleggen. Als “Poort naar Amerika” vertrokken van hieruit ook duizenden emigranten naar New York maar ook sterren zoals Charlie Chaplin, het beruchte koppel Elisabeth Taylor en Richard Burton, Salvador Dali... Van kunst tot natuur, hier vindt men talrijke gelegenheden om een verblijf op te fleuren: het museum Thomas Henry, de oude Koninklijke glasfabriek (nu Ecomuseum van de Cotentin), de hoogtes van de Roule (117 meter), het uitzicht op de zee vanaf het park Hauts de Capel…

normandie vakantie


De kunstmatige haven… de grootste ter wereld

Ontworpen in de 18e eeuw, kunstmatige haven van Cherbourg is een opmerkelijke groep van militaire architectuur. 1500 hectare, herbergt de vestingwerken van de stad, maar ook de militaire activiteiten en de commerciële havens, visserij, passagiers en plezier.

normandie vakantie

Tuinen en parken

Van het kasteel Ravalet, van het park van het ecomuseum Emmanuel Liais tot de publieke tuin, de agglomeratie van Cherbourg draagt zorg voor het botanische troeven. Het is een traditie die terug gaat tot de tijd van de maritieme expedities waarvan de ontdekkingsreizigers terugkwamen met allerlei onbekende en exotische planten uit verre landen.

 

Het museum Emmanuel Liais

Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan in dit botanisch park en haar museum van natuurgeschiedenis, archeologie en etnografie uit de 19de eeuw.

normandie vakantie

Kleuren en parfums van Ravalet

Het park van het kasteel Ravalet is een mengeling van een Engelse en een Franse tuin. Het is dé ideale plek voor een romantische wandeling in de Cotentin. Het domein van 18 hectare bezit eveneens een prachtige en unieke ronde serre uit de 19de eeuw.

Titanic steden

Als maritieme trans-Atlantische halte ontving Cherbourg destijds een mythisch schip met een tragisch lot: de Titanic. Op 10 april 1912 was Cherbourg de laatste en enige continentale halte van deze tragische reis. Hier kwamen 281 passagiers aan boord.


 

normandie weekendLa Cité de la Mer

De Cité de la Mer is gevestigd in het oude maritieme trans-Atlantisch station van Cherbourg en is opgedragen aan het menselijke avontuur onder zee. Men kan er de duikboot Redoutable bezoeken en dankzij een ludieke en virtuele animatie op de zeebodem wandelen. Hier vindt men een mooi gamma aan zeefauna in de reusachtige bassins van het diepzee aquarium.

1944 : Cherbourg 1ste haven van Europa

Op 26 juni 1944 werd de haven van Cherbourg als eerste bevrijd. Ze blijft dan ook tot aan het einde van de oorlog de belangrijkste haven in Europa en is een belangrijk strategisch punt voor wat betreft de bevoorrading van de troepen. Op de top van de Montagne du Roule, die zelfs tot in haar binnenste een belangrijke strategische militaire site was, staat een museum, het Fort van Roule. Hier wordt de chronologische volgorde weergegeven van de belangrijkste evenementen uit de Tweede Wereldoorlog in Cherbourg.