75e herdenkingsjaar van de Landing in Normandië

Programma 2019 van de D-day-herdenkingen in Normandië

 

In juni 2019 viert La Manche het 75e herdenkingsjaar van de Landing.

 

Ceremonies, defilés van militaire voertuigen, militariabeurzen, droppings, show van de Patrouille de France, reconstructies van legerkampen… Normandië zet de bloemetjes buiten voor de bevrijding!

Profiteer van je vakantie tijdens de feestelijkheden rond het 75e herdenkingsjaar van de Landing om de musea over Slag om Normandië te bezoeken. Ontdek de plaatsen waar de gevechten en de droppings plaatsvonden. Bekijk de Atlantikwall met de Duitse bunkers. Volg de soldaten in hun voetsporen op de Weg naar de Vrijheid, ter herdenking van de bevrijding van Frankrijk, Luxemburg en België. Neem de D913 tussen Sainte-Marie-de-Mont en het strand: op een strekking van 7 kilometer zie je alleen maar herdenkingstekens, zoals panelen ter nagedachtenis van gesneuvelde soldaten, het monument Richard Winters, het monument voor de Deense zeelui...

 

Ga van 2 tot 7 juni naar het Internationale Oorlogsfilmfestival WO2 Normandië 2019. Na een prestigieuze openingsceremonie in het museum van Utah Beach volgen vertoningen van de film en ontmoetingen met de acteurs van Band of Brothers. >> Programma van het festival

 

Een greep uit de evenementen:

 

6-8 MEI

Het fregatschip de Hermione ligt in de haven van Cherbourg. Dit is de eerste keer dat de beroemde replica van het fregat van de Markies de la Fayette aanlegt in een Normandische haven! Van 6 tot 8 mei mag het publiek aan boord om het schip van binnen te bekijken. Voor deze gelegenheid worden in de handelshaven diverse feestelijke activiteiten georganiseerd.

>> Meer informatie over de komst van de Hermione

 

WEEKEND VAN 25 EN 26 MEI

- 11e boekenbeurs 'Histoires et Mémoires' in Sainte-Mère-Eglise

- Internationale Vredesmars

 

RECONSTRUCTIES VAN LEGERKAMPEN

Reconstructies van legerkampen in diverse gemeenten van La Manche:

- Carentan-les-Marais: van 6 tot 10 juni, 2 legerkampen

> Het kamp voor militairen en burgers Camp Arizona. Er is echter nog geen definitief programma.
> Het 10e Old Abe Camp: proef de sfeer in de loopgraven, ontdek het dagelijks leven van de soldaten, bekijk gebruiksvoorwerpen uit die tijd, de gevechtszone van de 100th Airborne, de geschiedenis van de plek...

- Sainte-Mère-Eglise: van 1 tot 9 juni reconstructie van het legerkamp Camp Geronimo van Amerikaanse luchtlandingstroepen. Demonstraties, een eerstehulppost, expositie van Amerikaans oorlogsmaterieel, voorwerpen en zware voertuigen, entertainment...

- Sainte-Marie-du-Mont: van 4 tot 9 juni reconstructie van een Amerikaans legerkamp. Expositie van een replica van een zweefvliegtuig bij de Duitse batterij Le Holdy.

- Utah Beach: van 3 tot 10 juni historische bijeenkomst op Utah Memory Field die een parallel trekt tussen het leger van de Tweede Wereldoorlog en het leger van nu. Op het programma: reconstructies, voorwerpen, defilés, eerste ervaringen opdoen...

- Hiesville: van 5 tot 9 juni reconstructie van een veldhospitaal van de 101st Airborne.

- Méautis: van 31 mei tot 12 juni reconstructie van een legerkamp bij het Bloody Gulch Memorial. Rondleiding met historische en originele uitleg in het museum, expositie van oude fietsen, voorwerpen, demonstratie van een Duitse tank.

 

ZATERDAG 1 JUNI

- Zeppelinloods van Ecausseville: rondleiding met uitleg door een erkende gids over de plaatsen van de slag bij Ecausseville (rondleidingen op vaste tijden tussen 1 en 9 juni). De loods organiseert in deze periode diverse activiteiten.

- Sainte-Mère-Eglise: Internationaal Vredesconcert

 

ZONDAG 2 JUNI

- Sainte-Mère-Eglise: Harley-Davidsonrun met meer dan 60 militaire motorfietsen uit de jaren 40.

 

MAANDAG 3 JUNI

- Carentan: Vredesceremonie

 

DINSDAG 4 JUNI

- Airborne Museum: conferentie 'De priesters van de Landing' in het museum. Dominee Tom Wilson, Anglicaan uit Canada, vertelt over de geallieerde aalmoezeniers en hun belangrijke rol in de Slag om Normandië.

- Saint-Côme-du-Mont: film The Girl Who Wore Freedom in het museum D-Day Experience.

 

WOENSDAG 5 JUNI

- Saint-Germain-de-Varreville: droppings in uniformen uit die tijd.

- La Fière: demonstraties van een groep van 16 pathfinders (parachutisten).

- Carentan: dropping van 140 parachutisten uit zeven C-47 vliegtuigen op de Purple Heart Line. Officiële ceremonie en militair defilé. Vanaf 21.30 uur: concert van Nick Aaron (acteur uit de serie Band of Brothers).

 

DONDERDAG 6 JUNI

- Sainte-Mère-Eglise: expositie en defilé van militaire voertuigen in de stad, demonstraties van parachutisten, religieuze herdenkingsdienst, vredesconcert....

- Strand Utah Beach: LandArt 'vrijheid voor de zee', een presentatie van een tijdelijk beeldhouwwerk gemaakt door Duitse en Franse scholieren, en een concert van het koor 'Voix de la Paix Partagée'. Vuurwerk vanaf 23 uur.

 

Commémorations D Day

 

VRIJDAG 7 JUNI

- Carentan-les-Marais: Carentan Liberty March, wapenschouw van de 101st Airborne, ceremonie bij Cole Memorial, bezoek aan de Purple Heart Lane.

- Sainte-Mère-Eglise: ceremonies in de loop van de ochtend. Vanaf 19 uur Vrijheidsbanket in gezelschap van oud-strijders, gevolgd door concerten van La Jazz en Vadrouille en Ladies For Liberty.

- Zeppelinloods van Ecausseville: symposium voor de Vrede. Scholieren ontmoeten Duitse en Amerikaanse oud-strijders.

- Chef-du-Pont: landelijke maaltijd gevolgd door een ceremonie.

- Sainte-Marie-du-Mont: concert van Les Valentines Zazous en Red Cherry, swingen in kleding uit die dagen!

 

ZATERDAG 8 JUNI

- Zeppelinloods van Ecausseville: onthulling van het herdenkingsmonument voor de soldaten en inwoners van Ecausseville en droppings rond de loods vanaf 15.30 uur.

- Amfreville: historische wandeling van 8 kilometer met uitleg op de plaats van de gevechten.

- Carentan-les-Marais: demonstratie en kennismaking met de lindy hop, grote optocht, reconstructie van een uittocht, groot feest. Trek burgerkleding uit die periode aan, pak een oude fiets en doe mee aan deze feestelijke evenementen!

- Sainte-Mère-Eglise: D-Day Memorial Parade met 3.000 muzikanten, muzikaal entertainment, demonstraties van pathfinders in Camp Geronimo.

- Saint-Marcouf-de-l’Isle: avondshow bij de Duitse batterij van Crisbeq (Atlantikwall). Van 7 tot 10 juni: Crisbecq Attack, tankslag bij de Duitse batterij.

 

ZONDAG 9 JUNI

- Grootschalige historische en militaire droppings in La Fière: meer dan 1.000 parachutisten en 30 vliegtuigen. De Patrouille de France geeft een acrobatische show weg in het luchtruim.

- Sainte-Mère-Eglise: expositie en defilés van militaire voertuigen, concerten, Radio Crochet - amateur of band uit de buurt, zing beroemde liedjes uit de jaren 40-50! De applausmeter bepaalt de winnaar m/v. Tegen 23.30 uur: vuurwerk.

- Carentan-les-Marais: natuurloop, defilés van militaire voertuigen in de stad, reuzenpicknick, rockconcert. Vanaf 14 uur: waterparade.

- Sainte-Marie-du-Mont: IVY-feest.

 

MAANDAG 10 JUNI

- Saint-Germain-de-Varreville: Pathfinders' Trail en wandeltocht, 2e uitgave.

- Sainte-Mère-Eglise: picknick, muziek en shows - French Cancan, Amerikaanse show, paardenshow.

 

DINSDAG 12 JUNI

- Carentan-les-Marais: ceremonie van de bevrijding van het dorp.

 

 

In veel gemeenten, op militaire begraafplaatsen en andere plaatsen van betekenis in La Manche en de Calvados vinden herdenkingsceremonies plaats, vaak opgevolgd door feestelijke evenementen, picknicks, concerten…

Het programma van de herdenking van de Landing wordt dagelijks aangevuld!

 

Bekijk de teaser van het D-Day Festival Normandy

 

>> Het hele programma van het 75e herdenkingsjaar van de Landing

 

Het programma is in constante ontwikkeling, dus niet compleet.

 

Het 75e herdenkingsjaar van de Landing is een gelegenheid om de Slag om Normandië en de bevrijding van Europa te herdenken. We vieren de overwinning van de Tweede Wereldoorlog met Amerikaanse, Britse en Canadese geallieerden. Zodra de militairen op de ochtend van 6 juni 1944 voet aan wal zetten op de stranden Utah, Omaha, Sword en Juno Beach, werden Carentan, Cherbourg, Caen, Ouistreham, Dieppe, Rouen, Parijs... een voor een bevrijd. Dit jaar vieren steden, dorpen, herdenkingsplaatsen en musea van de Landing in La Manche en de Calvados het einde van de gevechten. Amerikaanse, Duitse, Canadese en Britse militairen en oud-strijders nemen deel aan de internationale vredesceremonies.