La Manche en Normandië staan wereldwijd bekend om hun vakkennis. Eeuwenoude werkwijzen in combinatie met moderne technieken en technologieën doen de Normandische geschiedenis en erfgoed voortleven.

 

 

Ontdek de veelzijdige ambachten in La Manche door werkplaatsen te bezoeken en de ambachtslieden aan het werk te zien.

 

Villedieu-les-Poêles, stad vol klanken

 

Het Koperatelier, het Tinatelier, het Kachelmakersmuseum, de Klokkengieterij doen de vakkennis van deze gelabelde 'Kunstberoepenstad' eer aan.

Tot vandaag de dag worden de klokken van kerken, openbare gebouwen en schepen van over de hele wereld gemaakt in Villedieu.

In 2012 produceerde het atelier Cornille Havard in Villedieu-les-Poêles negen nieuwe klokken voor de kathedraal Notre-Dame van Parijs. De kathedraal had ter ere van zijn 850e verjaardag besloten om de klokken uit de noordelijke toren te vervangen door een nieuwe klank. Het bedrijf van Cornille Havard kreeg de opdracht voor het ontwerp.
De klokken zijn gedoopt op het voorplein van de Notre-Dame en klinken sinds maart 2013 door heel Parijs.

 

La fonderie Cornille Harvard in Villedieu-les-Poêles

 

Andere plek, andere specialiteit...

 

Het pottenbakken in Ger dateert van het begin van de 15e eeuw. Ger was in die dagen een belangrijk regionaal centrum voor het bakken van steengoed. Deze activiteit kende in het begin van de 19e eeuw een bloeitijd, tot aan het verschijnen van nieuwe materialen een eeuw later. Het regionale Keramiekmuseum van Ger beschrijft dit glorierijke verleden via een collectie van 3.000 museumstukken en de restauratie van de gebouwen en tunnelovens op het terrein van de voormalige pottenbakkerij Le Placître.

 

Poterie Fotolia

 

Het Regionaal Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin is van oorsprong ook een plek waar veel pottenbakkers werkten. De ateliers 'Terre et Feu' en 'Au Grès du Temps' ontvangen u voor een bezoek aan hun traditionele werkplaats.

Het park, dat beschikt over veel natuurlijke rijkdommen, heeft op de lijst van ambachten ook een mandenvlechterij staan. Lehodey Vanibois vervaardigt met de hand en volgens een techniek van 400 jaar oud voorwerpen van riet. Bezoek het Mandenvlechterijmuseum en de werkplaats waar meer dan 200 modellen tentoongesteld worden.

 

Traditionele jaarmarkten


- De 'Foire Sainte-Croix' van Lessay is duizend jaar oud en de grootste boerenmarkt in het departement La Manche
- De 'Foire Saint-Martin' van Saint-Hilaire-du Harcouët is de een na grootste jaarmarkt in departement
- De 'Foire Saint-Luc' van Gavray dateert van de regering van Hendrik II van Engeland
- De 'Foire Saint-Denis' van Brix

 

De 'Foire Sainte-Croix' van Lessay

 

La Manche staat wereldwijd bekend om de gebreide kleding die door twee fabrieken geproduceerd wordt :

 

Saint-James

 

Het merk Saint-James draagt het label 'Levend erfgoed' en houdt de traditionele vakkennis van de gebreide schipperstrui en de matrozentrui in ere sinds 1889. De fabriek ligt niet ver van de Mont Saint-Michel, de werkplaatsen kunnen bezocht worden om te zien hoe dit wereldberoemde product tot stand komt.

 

Pull Saint-James

 

Tricoterie Val de Saire


Dit familiebedrijf ligt in de Cotentin en ontwerpt kleding van topkwaliteit sinds 1979. Hun vakkennis is erkend door de meest beroemde modeontwerpers.

> Deze producten kopen in de online boetiek

 

De paraplu's van Cherbourg

 

Als eerbetoon aan Jacques Demy voor zijn beroemde film 'Les parapluies de Cherbourg', schiep Jean-Pierre Yvon het merk de 'Véritable Cherbourg'. Zijn paraplu wordt gewaardeerd voor de degelijkheid, de elegantie en de gebruikte materialen.

Handbeschilderd aardewerk vindt u in de aardewerkfabriek van de baai van de Mont Saint-Michel. Deze werkplaats uit 1953 heeft als specialiteit het met de hand bewerken van unieke stukken. Producten van uitmuntende kwaliteit dankzij de verschillende etappes en productieprocessen.

 

De paraplu's van Cherbourg