Barneville-Carteret en de eilandenkust

Carteret met haar belle epoque villa’s is een aangenaam kader voor uw wandelingen en uitstapjes met familie of vrienden.

 

Aan de andere kant van de haven, in het dorp Barneville, houdt men op zaterdag een gezellige markt met allerlei lekkere streekproducten. Vanuit Barneville-Carteret vertrekt men op ontdekking van de Brits-Normandische eilanden dankzij de zeilboten en motorboten die instaan voor de overtocht. Aurigny, Guernesey, Sercq en Jersey liggen slechts op enkele kabellengtes verwijderd! Dit tochtje op zee brengt u in een totaal andere wereld en dan nog op het Engelse uur!

 

Enkele bezienswaardigheden van de Eilandenkust...

De strandcabines van Carteret

 

Met de mode van het zeebaden op het einde van de 19de eeuw bloeiden de vele hotels en villa’s langs het strand van Barneville en op de hoogtes van Carteret. Elegantie mengde zich hier met de sfeer van de haven. Op het strand van La Potinière in Carteret vindt men ook mooie strandcabines in wit en blauw.

 

 

Van kaap tot duinen

 

Boven op het strand van Carteret loopt een pad langs de kustlijn. Het neemt u mee naar de kaap van Carteret in noordelijke richting. Eenmaal bij de seinpaal aangekomen is het weer een ander spektakel dat zich voor u afspeelt: het duinenmassief van Hatainville dat 60 meter boven de zeespiegel ligt. Tussen de kaap en de duinen vindt men eveneens de ruïnes van een oude kerk gewijd aan de H.Germain-le-Scot die in de 5de eeuw in de Cotentin het Evangelie verkondigde.

 

De duinen van Hatainville

 

Vanaf het duinenmassief van Baubigny, rijzen de duinen van Hatainville tot een hoogte van 80 meter. Ze bedekken een lange kuststrook van ongeveer 1,5 km. Een prachtig biologisch, historisch en cultureel erfgoed.

 

Het pad van de Cap de Carteret

 

Dit gedeelte van het pad van de douaniers verbindt het strand van Carteret met het strand van Vieille Eglise.

Tijdens uw wandeling krijgt u een zeer mooi zicht op de Brits-Normandische eilanden. In de 18de eeuw liet dit pad toe aan de douaniers om de kustlijn in het oog te houden en smokkelaars die vanuit de eilanden kwamen op heterdaad te betrappen. Op de top van de kliffen heeft men toegang tot de ruïnes van de oude kustbatterij die in 1745 werd gebouwde gedurende de Oostenrijkse Successieoorlog en die tot het midden van 19de eeuw in gebruik was.

 

      

 

Voor de sportievelingen

 

In Barneville is er een zeilschool en een watersportclub waar verschillende activiteiten worden aangeboden voor ieders niveau: optimist, catamaran, zeilsurf, enz…

 

De fresco's van Canville

 

Bij het wegnemen van de muurkalk in de kapel van Canville-la-Rocque in 1982, werden fresco’s uit de 16de eeuw blootgelegd. Ze beelden de legende van de “pendu dépendu” (de losgemaakte gehangene), het avontuur van 3 Duitse bedevaarders op hun weg naar Compostella.

 

De windmolen van Fierville-les-Mines

 

Op de hoogtes van Fierville staat een nog steeds werkende windmolen. Deze werd in 1997 gerenoveerd en werkt dus nog perfect. Men maalt er spelt, boekweit en graan. De molen kan bezocht worden en er zijn diverse animaties zoals het feest van de oogst. Voor uw ontbijt moet u niet ver zoeken: een herberg is in het oude huis van de molenaar gevestigd!

 

Portbail

 

Aan de rand van haar haven met de bijnaam “glimlach van de Cotentin” is Portbail een pittoresk dorp gebleven. In deze oude haven op de tinroute, hebben de handelsschepen nu plaats gemaakt plezierboten maar toch is de charme van weleer nog steeds aanwezig. Het is heerlijk kuieren in de straatjes, de twee kerken te ontdekken, de brug met 13 bogen, de Gallo-Romeinse zeshoekige doopvont…