Carentan, hoofdstad van het Regionaal Natuurpark van de Marais du Cotentin et du Bessin, heeft een rijk historisch en cultureel erfgoed.

 

De stad ligt in het hart van het departement La Manche, aan de baai van de Cotentin om precies te zijn. Het verleden van dit stadje is gekenmerkt door beleggen en conflicten. Carentan draagt tot op heden de merktekens van de talloze gevechten die er door de eeuwen heen tot aan de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden.
Toch kan Carentan prat gaan op een groot aantal panden die op de lijst van Historische Monumenten staan, resten van een rijk cultureel verleden.

Een tastbaar middeleeuws verleden

Diverse panden, die inmiddels op de monumentenlijst staan, tonen het sterke stempel dat het verleden op Carentan gedrukt heeft.

 

De kerk Notre-Dame

uit de 11e eeuw heeft in de loop van de tijd veel beschadigingen opgelopen en wijzigingen ondergaan. In de 15e eeuw werd de oppervlakte verdubbeld en in de 16e eeuw werd de kapel toegevoegd. De bombardementen van 1944 hebben helaas veel schade aangericht. Gelukkig zijn enkele glas-in-loodramen, schilderijen en het grote orgel (ook Historisch Monument) bewaard gebleven.

normandie weekend

De bogen van de overdekte zuilengang 

uniek in Normandië, zouden de resten zijn van een overdekte markt.

 

Andere panden in de stad hebben ook duidelijk een geschiedenis: Honoré de Balzac zou overnacht hebben in het Hôtel de Dey, Napoleon in Hôtel de Maillé. Hôtel de Lessey en Hôtel de Ponthergé hebben ook hun eigen verhaal te vertellen.

normandie vakantie

Het stadhuis

heeft er al meerdere levens op zitten: van oorsprong een klooster (de nonnen werden toen overgeplaatst), en in de loop van de eeuwen werd het gebouw gebruikt als garnizoen, kazerne, politiebureau, school, bibliotheek, …

 

normandie weekend

Wasplaats 

In de fonteinenwijk ligt een grote wasplaats, omgeven met zuilen van natuursteen uit Caen en gebeeldhouwde waterspuwers.

.  

 

Landingsplaatsen

In de nabije omgeving van Carentan vindt u een aantal musea die de Slag om Normandië beschrijven: het Normandy Tank Museum in Catz, het Historisch parachutistencentrum van D-day in Saint-Côme-du-Mont, het herdenkingsmuseum Bloody Gulch in Méautis.

 


normandie vakantie De haven van Carentan

De haven dateert van de Gallische tijd en heeft ondanks de verwoesting en de wederopbouw even verderop aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de handel, dankzij de in- en uitvoer van goederen. De aanleg van kanalen en sluizen bracht de handel tot bloei tussen Rouen en Carentan, wat de voorspoed van Carentan ten goede kwam. Ook hier richtten de bommen van 1944 grote schade aan.
De haven is nu een jachthaven. De zee is te bereiken via de vaargeul door de baai van Les Veys.Origineel: Misschien ziet u de Dreknor aan de kade. Wat dacht u van een tochtje aan boord van dit vikingschip?

 

 

normandie weekend

Kanaalbrug

Dit meesterbouwwerk, dat de N13 onder het kanaal van de jachthaven naar de zee laat passeren, werd in 1994 geopend. Let goed op, misschien ziet u boven uw hoofd een zeilboot of de Dreknor langs varen!