Op het uiterste punt van de Cotentin ligt Cherbourg, een laatste stop voor onze horizon op de zee.

 

Op slechts enkele kabellengtes naar het Westen liggen de Brits-Normandische eilanden, meer naar het Noorden, Engeland. Het is een geliefde tussenstop voor de cruise liefhebbers en de stad verwelkomt dan ook met veel luister de duizenden bezoekers die in dit trans-Atlantisch station, dat in 1933 in art Deco stijl werd opgetrokken, aanleggen. Als “Poort naar Amerika” vertrokken van hieruit ook duizenden emigranten naar New York maar ook sterren zoals Charlie Chaplin, het beruchte koppel Elisabeth Taylor en Richard Burton, Salvador Dali... Van kunst tot natuur, hier vindt men talrijke gelegenheden om een verblijf op te fleuren: het museum Thomas Henry, de oude Koninklijke glasfabriek (nu Ecomuseum van de Cotentin), de hoogtes van de Roule (117 meter), het uitzicht op de zee vanaf het park Hauts de Capel…

 

cherbourg

 

De kunstmatige haven… de grootste ter wereld

 

Ontworpen in de 18e eeuw, kunstmatige haven van Cherbourg is een opmerkelijke groep van militaire architectuur. 1500 hectare, herbergt de vestingwerken van de stad, maar ook de militaire activiteiten en de commerciële havens, visserij, passagiers en plezier.

 

Tuinen en parken

 

Van het kasteel Ravalet, van het park van het ecomuseum Emmanuel Liais tot de publieke tuin, de agglomeratie van Cherbourg draagt zorg voor het botanische troeven. Het is een traditie die terug gaat tot de tijd van de maritieme expedities waarvan de ontdekkingsreizigers terugkwamen met allerlei onbekende en exotische planten uit verre landen.

 

Parc Emmanuel Liais - M-Lerouge/PAT Cotentin

 

Het museum Emmanuel Liais

 

Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan in dit botanisch park en haar museum van natuurgeschiedenis, archeologie en etnografie uit de 19de eeuw.

 

Kleuren en parfums van Ravalet

 

Het park van het kasteel Ravalet is een mengeling van een Engelse en een Franse tuin. Het is dé ideale plek voor een romantische wandeling in de Cotentin. Het domein van 18 hectare bezit eveneens een prachtige en unieke ronde serre uit de 19de eeuw.

 

La Cité de la Mer

 

Het zeemuseum Cité de la Mer, gehuisvest in het oude trans-Atlantische havenstation van Cherbourg, is gewijd aan het menselijke avontuur onder de zeespiegel. Je kunt er de onderzeeër Le Redoutable van binnen bekijken. Het laatste nog onaangetaste grondgebied van de planeet is te verkennen in de multimediaruimtes en 17 fascinerende aquaria van de nieuwe permanente expositie 'De Oceaan van de Toekomst', verspreid over 3 verdiepingen. Je beleeft er de laatste uren van de Titanic, die op 10 april 1912 aanlegde in Cherbourg. Je maakt er met je gezin een ludieke virtuele wandeling onder zee.

 

Titanic steden

 

Als maritieme trans-Atlantische halte ontving Cherbourg destijds een mythisch schip met een tragisch lot: de Titanic. Op 10 april 1912 was Cherbourg de laatste en enige continentale halte van deze tragische reis. Hier kwamen 281 passagiers aan boord. 

 

La Cité de la Mer - François Dourlen

 

1944 : Cherbourg 1ste haven van Europa

 

Op 26 juni 1944 werd de haven van Cherbourg als eerste bevrijd. Ze blijft dan ook tot aan het einde van de oorlog de belangrijkste haven in Europa en is een belangrijk strategisch punt voor wat betreft de bevoorrading van de troepen. Op de top van de heuvel Montagne du Roule, waarin een strategische militaire basis ondergebracht was, staat het Fort du Roule dat nu onderdak verschaft aan het Vrijheidsmuseum. Het museum beschrijft in chronologische volgorde de evenementen van WO2 in Cherbourg.