De Clos van de Cotentin verenigt drie steden met een grote architecturale rijkdom: Valognes, Bricquebec et Saint-Sauveur-le-Vicomte.

 

Bricquebec

 

Haar oorsprong gaat terug tot de tijd van de Vikings, elf eeuwen geleden. Het middeleeuws kasteel, met een veelhoekige toren van meer dan 20m hoogte, was ooit het verblijf van de heren van Bricquebec en dit tot aan de Franse revolutie. Met haar versterkte omwallingen, haar torens en versterkte burcht is dit kasteel één van de best bewaarde in de regio. De Abdij van la Trappe huisvest nu nog steeds een gemeenschap van cisterciënzer monniken die er kazen produceren zoals onder andere de trappe de Bricquebec. Vandaag is het een historisch monument waarvan de klokkentoren, de crypte, de ronde torens, de burcht, het verblijf, enz., kan bezocht worden.

 

Château Bricquebec M LEROUGE ©CotentinUnique

 

 

Saint-Sauveur-le-Vicomte

 

Bloeide onder de bescherming van haar feodaal kasteel. Het eerste kasteel werd oorspronkelijk opgetrokken in hout en aarde en werd later deze locatie ingepalmd door de versterkte omwalling die in de 14de en de 16de eeuw werden overmeesterd. Het bouwwerk is één van de merkwaardigste Franse monumenten die het meest evocatief is aan de Honderdjarige Oorlog.

Saint-Sauveur is eveneens de geboorteplaats van de schrijver Jules Barbey d’Aurévilly, auteur van “Les Diaboliques”. Deze romanschrijver, novellist, dichter, literaire criticus, journalist en polemist werd hier in 1808 geboren. Zijn ouderlijk huis is nu een museum dat aan hem gewijd is.

 

Château Saint sauveur M LEROUGE ©CotentinUnique

 

Valognes

 

Gelegen in het hart van het schiereiland van de Cotentin is de enige gemeente van de 3 hoofdsteden die de Clos van de Cotentin vormen, met een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis. Het is een oud Gallisch dorp dat vroeger Alauna werd genoemd. Sedert de 17de eeuw kreeg het de naam “klein Normandisch Versailles” en dit dankzij de vele herenhuizen. Het is een feit, dat in de 17de en de 18de eeuw in deze hoofdplaats van de Clos van de Cotentin, de bourgeoisie en adel zich hier vestigden en er talrijke herenhuizen lieten bouwen.

Om er maar eentje te noemen, het huis Beaumont is het mooiste herenhuis van Valognes. Het is nog steeds bewoond en als historisch monument geklasseerd en kan ook bezocht worden. Van de monumentale eretrap tot de rijkelijk bemeubelde salons, zonder de mooie tuin te vergeten… zullen de bezoekers zich een idee kunnen vormen van de sfeer en elegantie die er tijdens het leven van de aristocratie in de 18de eeuw heerste.

 

Valognes M LEROUGE ©CotentinUnique

 

Enkele van de belangrijkste sites

 

De ruïnes van de oude thermen van Alauna die getuigen van de belangrijke rol die Valognes speelde tijdens de heerschappij van de Romeinen. De oude Koninklijke benedictijnse abdij, het oude Hotel Dieu, de kastelen van Valognes en Brix, de vele herenhuizen.

 

Valognes M LEROUGE ©CotentinUnique