De heide van Lessay is een unieke site in La Manche en ligt ten zuiden van Lessay. Het is een uitgestrekt gebied met een zwak reliëf met vochtige bodeminzinkingen waar alleen maar de gaspeldoorn, het heidekruid en het korte gras groeien.


De schrijver Jules Barbey d’Aurevilly maakte van de heide van Lessay de “vreselijke heide”, het decor van verschillende van zijn romans.

In zijn roman “L’ensorcelée” (1852) schrijft hij:
“De heide van Lessay is één van de grootste in dit gedeelte van Normandië dat men het schiereiland van de Cotentin noemt. (…) Deze Normandische woestijn gelegen tussen La Haye-du-Puits en Coutances, waarin men geen bomen, huizen of hagen, of sporen van mensen of dieren vindt met uitzondering van deze van de voorbijgangers of de kuddes die elke dag ’s morgens door het stof lopen als het droog weer is of in de doorweekte klei als het regent, gaf de indruk van een grootse eenzaamheid en droevigheid die moeilijk te vergeten is. (…) Volgens iedereen in de regio was dit een geduchte passage…”

 

Niet te missen in Lessay :

 

De Abdijkerk van de H.Drievuldigheid


Een bouwwerk in romaanse stijl uit de 11de eeuw met prachtige gewelfde kruisbogen.

 

Muziekfestival in de abdij H.Drievuldigheid


Muzikale ensembles met internationale bekendheid zoals de ‘Arts Florissants’ of de ‘Cercle de l’Harmonie’ treden elk jaar op in Lessay.

 

De beurs van Sainte-Croix


Het 2de weekend van september heeft in Lessay de landbouwbeurs van Sainte-Croix plaats. Deze beurs is al meer dan 1000 jaar oud en trekt dan ook duizenden bezoekers aan.

 

Chevaux à la foire de Lessay