Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin

Dit stukje Normandië bestaat uit duizend landschappen. De flora en fauna gedijt tussen draslanden, heggen, kust en heidevelden, tot groot genoegen van natuurliefhebbers, in het bijzonder vogelaars en wandelaars.

 

Regionaal Natuurpark
 

In 1991 werd het Regionaal Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin opgericht vanwege de grote omvang van het te beschermen drasland. Deze erkenning op nationaal niveau van de sterke waarde van het natuurlijke en culturele erfgoed verplicht het park tot het nastreven van een algemeen doel: het behoud van landschappen en natuurlijke rijkdommen verenigen met de ontwikkeling van economische activiteiten.

Enkele cijfers: het park telt 74.000 inwoners, verdeeld over 150 gemeentes op een grondgebied van meer dan 140.000 hectaren, waarvan 30.000 hectaren drasland.

 

Marais du cotentin et du bessin

 

Flora en fauna
 

Om maar wat te noemen: 4 à 5 % van de witte ooievaars en 30% van de Engelse gele kwikstaarten in Frankrijk nestelen in dit gebied.
In de herfst strijken tientallen, nee, honderden, duizenden vogels neer in het park alvorens door te vliegen naar hun winterkwartieren. Een spektakel dat de moeite absoluut waard is!

 

Cigognes

 

Het Parkhuis
 

Om dit bijzondere stukje land beter te begrijpen, kunt u het beste naar het Parkhuis van Les Ponts Douve gaan. Daar ontdekt u het park op ludieke wijze in een in thema's onderverdeelde ruimte van zo'n 500 m²: exposities, filmzaal met een film over de seizoenen, boetiek, ontvangst- en ontspanningsruimte...

In een reservaat van ongeveer 100 hectaren (kwetsbaar natuurgebied) zijn bij een meertje observatieposten ingericht. Kiest u voor een rondleiding met gids dan komt u er per boot. Het reservaat is ook lopend te bereiken via een leerpad (2 tot 5,5 kilometer, afhankelijk van het seizoen) als u op eigen gelegenheid de vogels in hun natuurlijke milieu wilt spotten.

 

vacances normandieLogo du parc naturel régional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar kun je de natuur verkennen?

 

Heggenlandschappen, duinen, riviermondingen, heidevelden, rivieren, moerasgebieden, turfvelden…, het Natuurpark biedt een grote diversiteit aan natuurlijke milieus. Wat het zeemilieu betreft, het natuurreservaat van Beauguillot is een rustplaats voor vogels in de winter, te spotten vanuit de twee observatieposten die gratis toegankelijk zijn. In de moerasgebieden zijn de overstroomde weilanden van de Ponts d'Ouve het toevluchtsoord voor waadvogels zoals de grote zilverreiger, de koereiger en de lepelaar. Vanuit de observatieposten rondom het meertje zie je de wintertaling, de smient, de pijlstaart in hun natuurlijke milieu.

 

Het hele park bevat 4.600 kilometer wandelpaden. 18 paden zijn voorzien van uitlegborden om al lopend te leren. Ontdek het park ook op de fiets, te paard of op de ezel, of in een roeiboot of kano.

 

Het gebied ziet er in elk seizoen anders uit:

 

In de winter,

staan de moerassen onder water. De Cotentin doet dan eindelijk zijn status van schiereiland eer aan.


In het voorjaar,

keren de rivieren weer terug naar hun bedding. De vissen verlaten de weilanden en maken plaats voor koeien, paarden, vogels…

 

 

 

 

vacances normandie

Kunstambachten en tradities in het natuurpark

 

De inwoners van dit stukje Normandië hebben de rijkdommen van hun natuurlijke erfgoed altijd op doordachte wijze benut:

klei voor aardewerk (pottenbakkerij 'Au gré du temps' in Lithaire en atelier 'Terre et feu' in Vindefontaire), tegels en nokpannen (Fa. Fauvel in Moon-sur-Elle), en natuurlijk huizenbouw; de verwerking van riet dankzij 400 jaar oude technieken, te zien in het Mandenvlechterijmuseum in Rémilly-sur-Lozon.