De Mortainais - het land rond de stad Mortain - is een wandel-, fiets- en klimgebied bij uitstek, maar ook een land van legendes, waar koning Arthur, feeën, kabouters en bosgeesten elkaar kruisen!

Wandelen en fietsen

 

Mortain is dankzij meer dan 400 kilometer gemarkeerde paden, waaronder een stuk van de beroemde GR22, een uitgelezen wandel- en fietsgebied. Ontdek de Voies Vertes, een mountainbikecircuit, en niet te vergeten het Telegraafpad in Ger.
 

Une balade à Mortain

 

Klimmen

 

Rotswanden te over voor klimfanaten. Ten eerste de wand van de Rocher de l'Aiguille, en natuurlijk die van de Vierge, de Grand-Noé en de Dolmen.

 

Mortain escalade

 

Rijk erfgoed

 

De omgeving van Mortain is rijk aan kapellen, abdijen en kerken. De oudste dateert van de 7e eeuw...


De Watervallen van Mortain

 

De grootste waterval in West-Frankrijk ligt bij Mortain. De Grande Cascade is meer dan 20 meter hoog. Even verder langs het pad ligt de Petite Cascade. Deze laatste ligt in een diepe, door de Cançon (zijrivier van de Cance) uitgeslepen kloof en bestaat uit meerdere kleine watervalletjes.

 

Les cascades de Mortain

 

Legendes

 

De omgeving van Mortain is beladen met legendes, waarin koning Arthur, feeën, kabouters en bosgeesten de hoofdrollen spelen. Het verhaal gaat de ronde dat de Rocher du Dolmen het werk van een reus zou zijn! En dat die van de Aiguille zijn vorm dankt aan een legende waarin uitzonderlijk mooie feeën de ongelukkige strijder Léonix zouden hebben ontmoet...

 

De moeite waard om eens uit te pluizen!

Mortainais, Station Verte

 

Mortain, de 'hoofdstad' van de Mortainais, is lid van het eerste netwerk voor natuurvakanties in Frankrijk, 'Stations Vertes'. De gemeente heeft een kwaliteitscertificaat ondertekend waarin ze zich verplicht om de natuurlijke aspecten van de gemeente als zodanig te onderhouden en de voorkeur te geven aan de ontvangst en het verblijf van toeristen in een ongerepte omgeving.

 

De pottenbakkerij van Ger

 

Ger was vroeger een belangrijke pottenbakkersplaats in Normandië. Er werkten meer dan 700 arbeiders die voornamelijk zandstenen potten bakten. Hun producten werden uitgevoerd in heel West-Frankrijk. Het aan deze nijverheid gewijde museum is gevestigd in een voormalige pottenbakkerij uit de 19e eeuw met drie grote tunnelovens, omgeven door een tiental gebouwen die een duidelijk idee geven van de omvang van de fabriek.

 

Poterie Fotolia

 

Het dorp Saint-Michel-de-Montjoie

 

Dit tussen Maine, Bretagne en Normandië gelegen dorp staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van het graniet.

 

Chaulieu

 

Chaulieu ligt op het hoogste punt van het departement La Manche. Vanaf de panoramawijzer geniet u van een uitzicht van 360°. Chaulieu staat ook bekend om het kasteel, een landgoed uit de 16e eeuw.

 

Molens in de vallei van de Sée

 

De vallei van de Sée wordt ook wel de 'vallei van de 100 molens' genoemd. Deze molens zijn de resten van het rijke industriële verleden van deze vallei, waar de inwoners leefden dankzij het bestaan van spinnerijen, meel-, papier- en blaasbalgenfabrieken. De bestekfabriek van Guy Degrenne gaf uiteindelijk bekendheid aan dit dal. De papiermolen van Brouains is ingericht als streekmuseum en rivierhuis. De rivier de Sée, zalmrijke kustrivier, in vol ornaat!


Fosse Arthour

 

De Fosse Arthour, een in een rots uitgeslepen 70 meter diepe kloof, dankt zijn bekendheid aan zijn ongereptheid en de schitterende ligging. Een fijne wandelplek, maar ook klimmers komen er aan hun trekken. Een fabelachtige plek, want het schijnt dat koning Arthur hier het leven liet nadat hij de belofte had verbroken om pas na het vallen van de nacht naar zijn echtgenote terug te keren.

 

La Fosse Arthour