Chausey is uniek in Europa door haar schoonheid, haar sterke getijden. De archipel van Chausey is bij laag water een verzameling van 365 kleine eilandjes, bij hoog water telt men 52 eilandjes. Het grootste eiland ligt op slechts 17 km van Granville.

 

U vindt er hotels, restaurants, een fort, prachtige witte zandstranden, een kapel daterend uit 1840, een vissersdorpje. Op minder dan één uur varen vanuit Granville zal de beschermde natuur van deze archipel, een paradijs voor de vissers, u betoveren. Gedurende de overtocht krijgt u misschien zelfs het gezelschap van enkele dolfijnen !

 

 

De stranden

 

Chausey telt zes witte zandstranden waarvan er drie grote stranden open zijn voor de toeristen en waar zwemmen toegelaten is.

Er is ook de boerderij, een van de eerste gebouwen van het eiland, het dorp Blainvillais en het kleine havendok.

chauseychauseychausey

Het grote dok

 

Deze is voorbehouden voor de vissers en de motorboten die vanaf het vaste land komen. Het werd gebouwd in het begin van de Eerste Wereldoorlog door Duitse gevangenen uit het Fort.

 

Het huis van Marin Marie

 

Een bekende marine schilder en zeevaarder. Paul Marin Durand Couppel de Saint-Front (Marin Marie) beschouwde Chausey als zijn thuishaven. Hij kocht er een huis aan de voet van de kapel.

 

De vuurtoren

 

Deze werd op 15 oktober 1847 in gebruik genomen. Hij rijst 39 meter boven de zee.

 

 

De seinpaal

 

Deze werd in 1867 opgericht op de top van de heuvel van Gros-Mont (hoogste punt van het Grote Eiland met een hoogte van 31 meter). Deze seinpaal wordt sinds 1939 niet meer gebruikt.

 

De overtochten Granville-Chausey

 

Vetrek vanuit Granville met de motorboten van de maatschappij Jolie France. Deze rederij bestaat al sinds 1977 en bezit 3 motorboten die de overtocht verzekeren, elke dag vanaf april tot september en op woensdag, zaterdag, zondag en de dagen van hoogtij vanaf oktober tot maart.

 

 

De torens van Baudry en Lambert

 

Ze bevinden zich op een pad dat leidt naar de vuurtoren. Ze werden in het midden van de XIXde eeuw opgericht met als doel een einde te maken aan de ruzies tussen de inwoners van Granville en Cancale.

 

De kapel

 

Deze werd in 1850 gebouwd en bezit prachtige glasramen door Yves Durand de Saint-Front (zoon van Marin-Marie), een mooi altaar Lodewijk XIV en twee maquettes van zeilboten.

 

Het kasteel

 

Dit kasteel ligt op de Westkust van het eiland en werd gebouwd in 1559. In 1923 werd het door de industrieel Louis Renault, die verliefd werd op Chausey, helemaal gerestaureerd.
 

 

Meer info

Het fort

 

Napoleon III gaf destijds de opdracht tot de bouw van het fort, het werd in 1866 afgewerkt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven hier 300 Duitse en Oostenrijkse gevangenen, tijdens de Tweede Wereldoorlog een klein garnizoen van het Derde Rijk.

Vandaag wordt het bewoond door vissersfamilies.

chauseychauseychausey