Granville « het Monaco van het Noorden », « de Piratenstad », nu een badstad geworden.


Al sinds 1450 vertrekken de boten van Granville en omstreken op kabeljauwvangst op de banken van Newfoundland. Door de eeuwen heen werd Granville een belangrijke haven voor wat betreft de kabeljauwvangst net zoals ook haar Bretoense buur Saint-Malo.

 

Piratenstad erfde

 

Onder het bestuur van Lodewijk XIV was Granville een dynamische haven waar het wemelde van vissers. Het is uit deze periode dat ze haar reputatie als Piratenstad erfde. Een groot aantal van deze piraten stonden in dienst van de koning waaronder ook een 15-tal admiraals zoals Pléville Le Pelley, de piraat met het houten been.


Granville, badstad

 

Vanaf het einde van de 19de eeuw veranderde Granville in een zeer gewaardeerde badstad in Normandië. Het is er heerlijk vertoeven in deze typische ambiance die slechts terug te vinden is in havens maar met een elegante toets, door stedelingen die hier op vakantie zijn meegebracht.

 

 

Thuishaven van de Marité

 

Te noteren: Granville, thuishaven van de Marité, de laatste overblijvende houten kabeljauwboot. Een ultieme getuige van de grote visvangst op de banken van Newfoundland. Sinds 2006, nadat ze eerst dienst deed als kustvaarder, later als plezierboot en zelfs een reizend podium voor het televisieprogramma ‘Thalassa’, wordt de oude tuigage in hout helemaal gerestaureerd. De werf startte in Cherbourg, verhuisde daarna naar Saint-Vaast en eindigde uiteindelijk in Granville in 2012.


Grootste schelpdierenhaven van Frankrijk

Wulken, jakobsschelpen, venusschelpen, inktvissen, kamschelpen en zeebaarzen, u vindt ze in de grootste schelpdierenhaven van Frankrijk, Granville. Maak een tussenstop in Granville en geniet er van smakelijk zeebanket.


La Haute-ville

 

Een wandeling door de oude stad is een must. Binnen de stadsmuren staan behalve prachtige panden ook het Museum voor Moderne Kunst Richard Anacréon en het museum van Oud-Granville. Vanuit het historische Granville gaat een leuk wandelingetje naar de Roc, waar u het aquarium Le Roc des Harmonies en de Semafoor kunt bezoeken.

 

Musée Christian Dior par Hello Travelers

 

Het huis van Christian Dior

 

Het huis waar Christian Dior opgroeide, is nu ingericht als museum en organiseert jaarlijks aan deze modeontwerper gewijde exposities. Loop ook door zijn tuin, een betoverende plaats waar bloemen en geuren de zintuigen prikkelen.

 

Le Carnaval de Granville

 

Een niet te missen evenement in La Manche! Elk jaar komen 130.000 carnavalvierders bij elkaar en zorgen met een veertigtal praalwagens en kilo's confetti voor 5 dagen feest. Optochten, optredens, confettigevechten, kinderbal, entertainment... Je moet het meegemaakt hebben!

 


Chausey

 

Granville heeft ook een wijk op zee: de eilandengroep Chausey. Een eiland met paradijselijke landschappen op nog geen uur varen van Granville. Een moment van puur reisplezier! Ontdek Chausey en de witte zandstranden... en beleef een tijdloze ervaring.

 

 

Langs de kust... van Carolles naar Donville-les-Bains

 

Kilometers strand, kleine dorpjes, mooie wandelingen. Ook de omliggende dorpen zijn een bezoek waard!

Carolles: strand, kliffen, het dal van de Lude, de Schildersvallei...

Jullouville: grote zomermarkten, lange stranden, kinderentertainment...

> Saint-Pair-sur-Mer: casino, kerk (Historisch Monument)...

Donville-les-Bains: stranden, thalassocentrum Prévithal...

> En dan nog de rest...

 

 

Evenementen het hele jaar door


 
- Het Granville Carnaval, 12-16 februari 2021 - GEANNULEERD

- Les traversées sonores, mei 2021

- Het Sorties de Bain festival, van 1 tot 4 juli 2021

- De openlucht bioscoop, juli 2021

- Lassersavond, augustus 2021

- Festival Grandes Marées (Jazz en Baie), van 24 juli tot 1 augustus 2021

- Werkzeilen, 18 tot 22 augustus, 2021

- De hele zee op een bord, september 2021