De Pays de Coutances is de bakermat van de zonen van Tancrède de Hauteville, de ridders die in de 11de eeuw het Koninkrijk Sicilië stichtten. Dit stuk geschiedenis is één van de vele die hier in de streek van Coutance werden geschreven.

 


Deze regio heeft een rijke geschiedenis en hiervan getuigt dan ook het patrimonium: de gotische kathedraal van Coutances, één van de mooiste in Frankrijk, de kalkovens van Regnéville-sur-Mer, de herenboerderijen, de kastelen van Gratot en Pirou, de abdijen van Blanchelande, Hambye en Lessay, de vele kerken, kapellen en tuinen en parken…

zonder de kleinere juweeltjes van het patrimonium te vergeten! Het is een bocage landschap maar ook een kustlandschap en een geliefde vakantiebestemming door de talrijke badsteden zoals Agon-Coutainville of Hauteville-sur-Mer, allebei met het label « Famille Plus » en door de uitgestrekte zandstranden.

 

de gotische kathedraal van Coutances,

 

Maar op cultureel gebied heeft de Pays de Coutances veel te bieden. Alle muziekgenres zijn hier aanwezig met onder meer het festival “Jazz sous les pommiers” in Coutances, “Quai des Blues” in Regnévillle-sur-Mer, “Chauffer dans le Noirceur” in Montmartin! Ook niet te vergeten, een van de uitzonderlijke evenementen is de duizendjarige kermis van Sainte Croix in Lessay!
 

Jazz sous les pommiers - E. Hertault

 

Enkele ideetjes voor wandeltochten, bezoeken en bezienswaardigheden

De visplaats « La Maillard »

 

Er maar twee installaties van dit type over in heel Europa en allebei liggen ze in La Manche: “La Petite” op de Pointe d’Agon en “La Maillard” in Hauteville-sur-Mer. Deze visplaats in hout werd op ongeveer 1 kilometer van de kust gebouwd en komt bij laag water bloot te liggen. Verankerd op het zand is het een ideale val voor vele vissen. De heipalen werden met een tussenafstand van ongeveer 60 cm geplant en zijn 50cm tot 1,50m hoog. Hierop werden takken geweven die twee hagen vormen in de vorm van een V, de punt richting zee. Wanneer de zee zich terugtrekt zitten de vissent tussen deze hagen gevangen.


 

De haven van Regnéville-sur-mer

 

Deze rustige haven ligt dicht bij de ruïnes van haar kasteel uit de 12de eeuw. Destijds was dit een van de belangrijkste vissers- en handelshaven in Normandië. Het verhaal leert u kennen in het maritiem museum gelegen naast de oude kalkovens van Rey. Ook deze laatste getuigen van een bloeiende maar jammer genoeg korte periode in Regnéville: dertig jaar lang werd hier de kalksteen veranderd in poederkalk die bestemd was voor de bouw en het verrijken van de landbouwgronden.

 

De haven van Regnéville-sur-mer - M.Lerouge


De eilandenkust

De paardenspan en getijden

 

In Gouville-sur-Mer kunt u plaats nemen in een klein rijtuig getrokken door Normandische cobs en percherons voor een wandeling die u meeneemt te midden de oester- en mosselbanken. Er wordt halt gehouden om u de gelegenheid te bieden te proeven van deze heerlijke oesters vergezeld van een lekker glaasje witte wijn!

 

Het kasteel van Pirou en de legende van haar ganzen

 

Het versterkt kasteel van Pirou werd gebouwd in de 12de eeuw en huisvestte een bakkerij, een pers, een kapel… Maar ook een mantelzaal, de oude verblijfplaats en de “chemin de ronde” waarlangs men prachtige daken in leisteen kan bewonderen. Deze indrukwekkende site is achter haar slotgrachten, haar hoge versterkte muren en deuren ook het decor van een vreemd verhaal, de legende van de ganzen van Pirou: de inwoners van het kasteel zouden zich in ganzen veranderd hebben om hun Scandinavische belagers te ontvluchten. Normandië en vooral La Manche waren de inspiratie voor tal van legendes!

 

Het kasteel van Pirou par Maxime Coquard

 
De abdijkerk van Lessay

 

De abdijkerk van de H.Drievuldigheid werd in de 11de eeuw gebouwd op een moerasachtig stuk land op de zuidelijke oever van de Ay, op het einde van de haven. Barbey d'Aurevilly bezocht deze kerk in 1864 na het verschijnen van zijn roman " L'Ensorcelée "(1852) waarin het de uitgestrekte en wilde land rond de abdij beschreef. In 1944 werd ze helemaal verwoest en nadien aan de hand van de in Parijs bewaarde archieven terug in haar oorspronkelijke staat heropgericht.