Tussen land en zee, geeft Eden Manche zich helemaal.

 

Met de voeten stevig verankerd in adembenemende landschappen geniet men hier van puur geluk: in de baaien van Quervière of Ecalgrain, gelegen tegenover de zee en de vuurtoren van Goury, boven op de granieten kliffen van Jobourg, 125 meter boven de zeespiegel of nog in de duinen van Biville te midden heide en gaspeldoorn rond de megalieten Pierres Pouquelées en langs de muurtjes in die typische stenen van dit “kleine Ierland” die mens en dier beschermen tegen de wind. In La Hague verblijven is ook genieten van de vele verborgen schatten tot zelfs in de kleinste dorpjes waar kleine huisjes zich nestelen om zich tegen de hevige stormen te beschermen.

 

 

Enkele favoriete plekjes… onder de zoveel andere

 

De parken en tuinen van La Hague

 

La Hague een streek bekend voor haar vele kapen die aan de wind zijn blootgesteld blijft ook steeds verbazen door haar zacht klimaat. Omgeven door de Gulf Stream is het een regio waar gepassioneerde botanisten hun exotische planten konden telen. Het is hier dat de botanische tuin van Vauville open is voor het publiek. Er zijn nog andere groene schatten te ontdekken: het park van het kasteel van Nacqueville, de tuinen als eerbetoon aan J.Prévert…

 

      

 

Eerbetoon aan Prévert

 

In de jaren 1930 ontdekt Jacques Prévert samen met zijn vrienden dit stukje paradijs: de Cap van La Hague. In 1971 koopt hij in Omonville-la-Petite een huis waar hij tot zijn dood in 1977 zal verblijven. In het kleine kerkhof van het dorp rust hij er aan de zijde van zijn echtgenote Janine en hun dochter Michelle. Vandaag is dit huis een museum dat aan hem gewijd is. Er is hier ook een tuin als eerbetoon: In de vallei van de molens creëerde Gérard Fusberti in samenwerking met de entourage van de dichter (Janine Prévert, Yves Montand, Ursula Vian, Juliette Gréco, Picasso…) een tuin en plantte er de favoriete bloemen van de dichter.

 

De havens

 

Port du Hâble, port Racine, port de Goury, port de Diélette. Recht tegenover de Brits-Normandische eilanden en niettegenstaande de sterke stroming rond Raz Blanchard, vonden de schepen hier natuurlijke havens waarin ze beschutting konden vinden: van de kleinste vissersbootjes in Port Racine, het kleinste haventje van Frankrijk tot de mooie zeiljachten aangemeerd aan de pontons van Port-Diélette.

 

 

De gehuchten van La Hague

 

Wegens hun typische karakter van La Hague zijn deze dorpjes op zich al een uitstap waard. Genesteld de een tegen de andere vormen deze traditionele huisjes kleine gehuchten. Zo worden ze voor de sterke en hevige winden beschermd. Deze huisjes zijn laag en opgetrokken in leisteen en klei, zowel in Herqueville, Jobourg, Auderville, Omonville-la-Rogue... Ze werden ooit geschilderd door een inwoner van Grèville-Hague, welbepaald van het gehucht Gruchy: Jean-François Millet, de schilder van het Angélus.