Mont Saint-Michel een baai 40 jaar op de werelderfgoedlijst van de UNESCO

Sinds 2015 is de Mont Saint-Michel weer een eiland. Het is een van de drukstbezochte toeristische trekpleisters van Frankrijk: meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar.

 

De Mont Saint-Michel en de baai - bijzonder Normandisch erfgoed - staan sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de uitzonderlijke waarde voor de mensheid. UNESCO-monumenten zijn onderverdeeld in 6 categorieën. De Mont Saint-Michel en de baai vallen onder de categorie culturele monumenten en ensembles. Het was een van de eerste Franse culturele monumenten op de lijst.

 

 

Dit jaar wordt dus het 40-jarige jubileum gevierd van de inschrijving op de UNESCO-lijst van de Mont Saint-Michel en de omliggende baai.

 

 

> Terug naar de classificatie van de Mont Saint-Michel en de baai bij de UNESCO

Het eerste criterium voor de classificatie van de Mont Saint-Michel en de baai is de buitengewone eenheid tussen een plaats met een complexe natuur en een buitengewoon fraaie architectuur, bewijs van een technisch staaltje en een ongeëvenaard meesterwerk. In de natuurlijke omgeving van de Mont Saint-Michel speelt het grootste getijdenverschil in Europa verstoppertje met het eiland. Dit adembenemende natuurlijke verschijnsel is elke dag weer een prachtig, verrassend schouwspel.

Hetzelfde geldt voor de abdij en het vestingdorp die samen standhouden op de beperkte ruimte van de rots. Het dorp werd in de middeleeuwen op de rots gebouwd. Een aantal huizen, hotels en de stadsmuren dateren uit de Dertigjarige Oorlog (HM).

Het derde criterium van de classificatie van de Mont Saint-Michel en de baai rust op tradities en aanverwante geloven. Sinds 708 is de Mont Saint-Michel een aan de aartsengel Michaël gewijde bidplaats. De Mont Saint-Michel en de baai waren in de middeleeuwen een drukbezochte bedevaartsplaats, en zijn het nog in zekere zin tot op de dag van vandaag! De abdij van de Mont Saint-Michel getuigt van de opmerkelijke culturele waarde van de plaats.

 

        

Ter gelegenheid van het 40e jubileumjaar van de inschrijving van de Mont Saint-Michel en de baai zal het aan evenementen niet ontbreken. Het evenement '40 rendez-vous autour de la baie' wordt georganiseerd door de betrokken VVV's aan de baai, ofwel op de kustlijn van Saint-Malo tot Granville.

Een paar voorbeelden:

  • Nachtbezoeken aan de abdij van de Mont Saint-Michel

In juli en augustus is de abdij van de Mont Saint-Michel ook 's nachts te bezoeken. Een mise-en-scène met muziek en licht geeft deze mythische plek een extra toverachtig tintje!

  • La Nuit des Soudeurs - GRATIS

Een hoop oud ijzer in de haven van Granville inspireert een hele nacht kunstenaars die voor de gelegenheid hun atelier ter plekke installeren. De volgende dag worden de gemaakte werken geveild. Een uniek evenement!

> 3 en 4 augustus 2019 - Granville

  • Festival Jazz en Baie

Beroemde figuren uit de jazzwereld ontmoeten elkaar in de baai van de Mont Saint-Michel, tussen Granville en Genêt. Een publiek van 20.000 muziekfans komt 12 dagen lang op een kuststrook van 23 kilometer luisteren naar jazzconcerten, funk, zigeunermuziek, Cubaanse muziek...

> 24 juli t/m 4 augustus 2019 - Baai van de Mont Saint-Michel

  • Festival Voiles de Travail - GRATIS

Granville is nu de grootste schelpdierenhaven van Frankrijk. In het verleden was Granville een belangrijke uitvalsbasis voor kapers en reders. Op het programma: zeedoop, expositie, concerten, smullen van schaal- en schelpdieren...

> 21 t/m 25 augustus 2019 – Granville

 

> Enkele tips voor activiteiten op en rond de Mont Saint-Michel:

 

Het hele jaar door is er van alles te doen, van traditioneel tot exotisch:- Tijdens springtij krabben en schelpen zoeken op het enorme vrijgekomen strand, surfen op de 'mascaret' (getijdengolf) of de baai van de Mont oversteken in gezelschap van een gids die je meer weet te vertellen over de flora en fauna en je bovendien veilig naar de overkant brengt.- Wil je een overzichtelijk beeld krijgen vanuit de lucht? Stap dan aan boord van een vliegtuig of ulv vanuit Val-Saint-Père of Bréville-sur-Mer en geniet van het prachtige uitzicht. Sensatie gegarandeerd!- Diverse watersportactiviteiten in de baai: kajakken op zee, strandzeilen, of een weekend zeilen in een volledig ingerichte zeilboot.

 

        

> Deze lijst is niet compleet. Je vindt meer evenementen en activiteiten in baai van de Mont Saint-Michel in onze rubriek evenementenkalender.