In La Manche in Normandië zijn we al lang opgehouden met het tellen van het aantal kleinschalige producenten, ambachtslieden, ontwerpers die grondstoffen uit de streek gebruiken voor de vervaardiging van producten 'made in La Manche'. Land en zee leveren een arsenaal aan verse producten in La Manche. De specialiteiten uit de streek zijn het werk van talentvolle groentetelers, veehouders, vissers en andere makers van streekproducten, en natuurlijk ook van de chefs in de restaurants. Hier volgen enkele Normandische specialiteiten, om zelf van te genieten of weg te geven.

 

Producten Made in La Manche vind je in onze online boetiek

 

 

De koekjes van Sainte-Mère-Eglise

 

De evenementen die in 1944 plaatsvonden in Sainte-Mère-Eglise zijn een inspiratiebron geworden voor de koekjesfabriek: parachutes, spritsen, de koek van Sainte-Mère, Normandische zandkoekjes, en bonbons en chocolade voor de fijnproevers.

 

Confiture de bisous
'Délices de Camille' - Bréhal

 

'Délices de Camille' is voortgekomen uit de liefde van Nadia Legendre voor verbazingwekkende, maar evenwichtige en authentieke combinaties. Proef haar 'kusjesjam' (confiture de bisous): milde aardbeien gecombineerd met de verrassende smaak van rozen…

 

De brioche van Le Vast

 

De gelijknamige bakkerij in Le Vast, in La Manche, serveert u de beroemde brioche in de koffiezaal, vergezeld van een kommetje cider. Geniet van de geuren van verse brioche uit de oven…

 

De brioche van Le Vast

 

Verse kaas met vijgen
Geitenboerderij La Huberdière - Liesville-sur-Douve

 

 

De heer en mevrouw Lefort vertroetelen 150 geitjes die de melk produceren voor hun karaktervolle kazen. Tome, crottin, met as, met peper, natuur... er zit altijd wel een kaasje bij naar uw smaak!

 

Confiture de lait
Lait Douceur de Normandie - Saint-Sauveur-le-Vicomte

 

 

Deze fabriek is gespecialiseerd in het maken van karamel, waaronder de beroemde 'confiture de lait' - een romige spread met karamelsmaak -, Normandische boterbabbelaars, zachte karamels...

 

Milk jam Normandy
 

Camembert Réo
Kaasfabriek van Le Val d'Ay - Lessay

 

 

Sinds 1931 produceert de kaasfabriek Réaux een legendarische camembert van rauwe melk, op traditionele wijze bereid. De kaas heeft al enkele medailles op zijn naam. U kunt niet vertrekken zonder geproefd te hebben!

 

Laiterie de Lessay - camembert

 

Een aanzienlijk deel van de culinaire reputatie van La Manche komt uit de zee. 

 

In Granville, belangrijkste schaal- en schelpdierenhaven van Frankrijk, beslaan schaal- en schelpdieren driekwart van de nijverheid in de markthal. De zeekreeft staat bekend als Frans topkwaliteitsproduct en wordt gevist tussen de eilandengroep van Chausey en de Noord-Cotentin. Ook mosselen en oesters staan hoog op de zeeproductenlijst van La Manche.

Conchy Marée, mosselboer in Pirou, heeft schaal- en schelpdierenautomaten geplaatst in Pirou en Saint-Lô, waar afhankelijk van het seizoen oesters, mosselen, wulken, spinkrabben 24 uur per dag beschikbaar zijn.

 

Parc ostréicole in Sainte-Marie-du-Mont

 

Franse zalm

Zalm van de zeeboerderij bij Cherbourg

 

 

De voorhaven van Cherbourg herbergt de enige zalmkwekerij van Frankrijk. Door de sterke stroming zitten de vissen goed in de spieren en zijn ze niet te vet.

 

De beschermde wulk uit de baai van Granville

 

 

De wulk heet in het Frans 'bulot', maar staat ook bekend onder de naam 'buccin', 'ran' of 'calicoco'. Dit slakachtige schelpdier wordt op traditionele wijze gevist met korven die dagelijks geleegd worden aan boord van 'bulotiers', waarop de schelpdieren gesorteerd worden. De wulk van Granville is niet weg te denken van een schaal zeebanket en draagt tegenwoordig het IGP-label (Beschermde Geografische Aanduiding).

 

De beschermde wulk uit de baai van Granville

 

AOC Cider uit de Cotentin

 

 

De 'Cidre Cotentin' is sinds kort een gegarandeerde herkomstbenaming, met als doel het beschermen van het traditionele karakter van deze cider, en daarbij een flink stuk plantaardig erfgoed (appelsoorten) en plaatselijke vakkennis. Deze herkomstbenaming brengt de nodige communicatie met zich mee en geeft de garantie van een authentiek product (zonder toegevoegd koolzuurgas) dat niet van locatie verandert.

 

Cidermakerij Théo Capelle - Sotteville

 

 

De cidermakerij Théo Capelle ligt in de Cotentin en produceert verschillende soorten aperitieven, ciders, calvados, vruchtensappen, geleien, met fruit uit de boomgaard van de familie Capelle. Voor ieder wat wils.

 

Cidre Cotentin - Théo Capelle
 

Warme dranken

De kruidenthee van Manfolium in de baai van de Mont Saint-Michel

 

In Jullouville, bij Granville, worden aromatische planten van biologische teelt geproduceerd. In het assortiment vind je onder meer de kruidenthee Grandes Marées, gemaakt van marjolein, munt en rozenblad voor een frisse zeesensatie!

 

Thee en kruidenthee van La Cotentine Moderne

 

Een Normandische boerderij aan de natuurhaven van Saint-Germain-sur-Ay verkoopt theesoorten van in het wild geplukte en gekweekte planten. Elke melange heeft een sfeer die op de omliggende landschappen geïnspireerd is. En om de reis La Manche perfect te maken, staan er leuke verhaaltjes op de etiketten.

 

Thee en kruidenthee van La Cotentine Moderne