Het park Normandie-Maine werd in 1975 gecreëerd en omvat twee gebieden (Basse-Normandie en Pays de la Loire) en vier departementen (Orne, Manche, Mayenne, Sarthe).


Het park biedt een aanbod van zeer gevarieerde rijkdommen. Hier vindt men er zeldzame dierensoorten zoals de parelmossel of de garnaal met witte pootjes maar ook opmerkelijke landschappen zoals de heide met heidekruid, veen en kalkheuvels.

Het park begint in La Manche in Mortain en strekt zich verder uit richting Donfrontais en Bas–Maine.

Het grote verschil met het Regionaal Natuurpark van de Moerassen van de Cotentin en de Bessin is dat 25% van de oppervlakte bedekt is met woud en bos. Zoals het bos van Mortain dat zich uitstrekt op het domein van het Park Normandie-Maine.


Enkele opmerkelijke sites...

 

De kloof van Arthour

 

Dit is een kloof met een diepte van 70 meter in de rots. Ze dankt haar bekendheid aan het woeste karakter en de schoonheid van de plaats. Het is een ideale plek om te gaan wandelen maar ook om er te klimmen. De site houdt eveneens verband met talrijke legendes. Zo ging er het verhaal dat de koning en zijn gemalin gescheiden moesten leven, elk in een grot aan elke kant van de rivier. Hij mocht haar enkel na zonsondergang opzoeken maar brak op een dag deze regel. Hij werd in de afgrond meegesleurd waarop zijn koningin hem wanhopig achterna sprong.

 

De kloof van Arthour

 

De watervallen van Mortain

 

De grootste van de watervallen wordt aanzien als één van de belangrijkste in het Westen van Frankrijk. Het water van de Cance stort zich 20 meter lager op de zandstenen rotsen. Men vindt er een dichte vegetatie. De kleinere waterval ligt in de schaduw te midden het groen en is een ideale wandelplek. Ze werd uitgegraven door de Cançon, een bijrivier van de Cance, en door het aanleggen van trappen kan men er gemakkelijk de kloof bewandelen. De frisse geur, het zachte geluid van stromend water, het zingen van de vogels en de prachtige omgeving maken van deze watervallen een niet te missen wandelplek in Normandië.

 

De watervallen van Mortain