Sainte-Mère-Eglise : eerste bevrijde stad

Genesteld in het moeras van de Cotentin, was Sainte-Mère-Eglise de eerste Franse gemeente die door de Geallieerden werd bevrijd.


Als eerbetoon werden in het kanton verschillende herdenkingsplaatsen opgericht. Zoals in het bijzonder de kerk van Sainte-Mère die een hommage brengt aan de 82ste divisie parachutisten: op de glasramen maar ook op haar klokkentoren. Er werd op de toren een pop bevestigd aan een parachute om zo een echte gebeurtenis die zich op D-day voordeed te herdenken : de parachutist John Steele werd zwaar gewond en bleef zo met zijn valscherm uren aan de kerktoren hangen vooraleer hij kon losgemaakt worden.

De 0-km paal van de weg van de vrijheid ligt nabij het stadhuis van Sainte Mère-Eglise. Ze werd op 18 september 1947 ingehuldigd.

 

Parachutistes dday

 

The Airborne Museum at Sainte-Mère-Eglise


In een park van 3000 m² in de nabijheid van de kerk is dit legendarisch museum een ode aan het buitengewone epos van de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste divisie die boven Sainte-Mère-Eglise werden gedropt in de nacht van 5 op 6 juni 1944.

 

 

Musée Normandie Seconde Guerre Mondiale - Airborne Museum PY Lemeur

Openluchtmuseum
 

Maak gebruik van het”openluchtmuseum” om op een leerrijke en interactieve manier de hoogtepunten van de landing in Sainte-Mère-Eglise en Utah Beach (één van de vijf stranden van de Landing) te ontdekken : 10 merkwaardige historische sites, van de meest bekende tot de meest ongewone (de vliegvelden van de regio, een gevangenenkamp…) worden door middel van een videogids aan de bezoeker onthuld.

 

 

Parachutiste sur l'église de Sainte-Mère-Eglise