Sainte-Mère-Eglise : eerste bevrijde stad

Genesteld in het moeras van de Cotentin, was Sainte-Mère-Eglise de eerste Franse gemeente die door de Geallieerden werd bevrijd.


Als eerbetoon werden in het kanton verschillende herdenkingsplaatsen opgericht. Zoals in het bijzonder de kerk van Sainte-Mère die een hommage brengt aan de 82ste divisie parachutisten: op de glasramen maar ook op haar klokkentoren. Er werd op de toren een pop bevestigd aan een parachute om zo een echte gebeurtenis die zich op D-day voordeed te herdenken : de parachutist John Steele werd zwaar gewond en bleef zo met zijn valscherm uren aan de kerktoren hangen vooraleer hij kon losgemaakt worden.

De 0-km paal van de weg van de vrijheid ligt nabij het stadhuis van Sainte Mère-Eglise. Ze werd op 18 september 1947 ingehuldigd.

The Airborne Museum at Sainte-Mère-Eglise
 

normandie landing


In een park van 3000 m² in de nabijheid van de kerk is dit legendarisch museum een ode aan het buitengewone epos van de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste divisie die boven Sainte-Mère-Eglise werden gedropt in de nacht van 5 op 6 juni 1944.

Openluchtmuseum
 

Maak gebruik van het”openluchtmuseum” om op een leerrijke en interactieve manier de hoogtepunten van de landing in Sainte-Mère-Eglise en Utah Beach (één van de vijf stranden van de Landing) te ontdekken : 10 merkwaardige historische sites, van de meest bekende tot de meest ongewone (de vliegvelden van de regio, een gevangenenkamp…) worden door middel van een videogids aan de bezoeker onthuld.

 

 

 

normandie landing