Sainte-Mère Eglise en Utah Beach

Sainte-Marie-du-Mont, het strand met voor de landing op D-day de codenaam “Utah Beach” strekt zich uit over ongeveer 5 km.

 

Dit strand werd door de Britse generaal B.Montgomery als bruggenhoofd in de Cotentin uitgekozen en lag in de eerste sector van twee Amerikaanse landingszones. Dit had als doel om de haven van Cherbourg en haar diepe wateren vlugger te kunnen innemen. Een beetje verder ligt Sainte-Mère-Eglise, de andere landingszone maar dan voor de luchtmacht: hier werden de 82ste en 101ste divisie van de luchtlandingstroepen gedropt. Hier leden de geallieerden zware verliezen en werd Sainte-Mère-Eglise uiteindelijk de eerste Franse stad die door hen bevrijd werd.

 

 

De kerk de Sainte-Mère-Eglise

 

Haar glasramen maar ook haar klokkentoren zijn een ode aan de soldaten van de 82ste divisie parachutisten. Nu hangt er nog steeds een pop met parachute aan de klokkentoren ter herinnering aan de valschermspringer John Steel die tijdens zijn sprong werd gewond, de controle over zijn parachute verloor en urenlang aan de toren bleef hangen.

De 0 km paal op de weg van de vrijheid bevindt zich nabij het stadhuis van Sainte-Mère-Eglise. Ze werd op 18 september 1947 ingehuldigd.

 

De kerk de Sainte-Mère-Eglise

 

Het Museum van de Landing - Utah Beach in Sainte-Marie-du-Mont

 

Dit museum dat op de site zelf van de Amerikaanse Landing van 6 juni 1944 ligt, vertelt de militaire en technische prestaties die dit beroemde strand bekend maakten. In 2012 viert dit museum haar twintigjarig bestaan!

 

Het Museum van de Landing - Utah Beach in Sainte-Marie-du-Mont

 

De batterij van Azeville

 

Dit vormde een onderdeel van de Atlantic Wall.

 

Atlantic Wall by Marc Lerouge

 

Het "Openlucht" museum

 

10 historische en bijzondere sites, van de meest bekende tot de meest ongewone (de vliegvelden, een krijgsgevangenkamp…) te ontdekken met een videogids.

 

Boerderij Museum van de Cotentin

 

Deze boerderij was in het begin van de 20ste eeuw nog actief. Nu is het een museum waar men de sfeer van weleer kan opsnuiven. U kan er de gemeenschappelijke zaal ontdekken met de pers, de bakkerij en de stallen. Alle activiteiten die er plaats hadden worden nagebootst. Een wandeling rond het park laat u toe om kennis te maken met de verscheidene lokale dierenrassen, zoals de ezel van de Cotentin en het varken van Bayeux.

 

D-day experience

 

Je ervaart de geschiedenis via een belevingsparcours in twee musea, een vliegsimulator en een IMAX 3D-bioscoop.

 

Het Airborne Museum in Sainte-Mère Eglise

 

Gelegen in een park van 3000 m² in de nabijheid van de kerk, is dit legendarisch museum een ode aan het uitzonderlijke epos van de Amerikaanse parachutisten van de 80ste en 101ste airborne divisies die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 boven Sainte-Mère-Eglise werden gedropt. Het Histopad is een interactief tablet waarmee je terugreist in de tijd.

 

Airborne museum

 

 

Andere sites