6 Juin 1944 : D Day

 

836 000 mannen landden in Normandië, waaronder 20.000 Amerikaanse parachutisten. Zij sprongen op 6 juni over de verschillende zones tussen Carentan, Sainte-Mère-Eglise en Utah Beach. Hun opdracht : bescherming te bieden aan de troepen die op de stranden ontscheepten en zich zo vlug mogelijk meester te maken van Carentan. Verspreid over de drie departementen van de Calvados, La Manche en de Orne, herinneren veel herdenkingsplaatsen aan dit offensief van de geallieerden met de namen « Objectif - un Port », « D-Day, le Choc », « Cobra - La Percée », « La Contre-Attaque ».

 

Utah Beach par x. Lachenaud

 

D-Day De Schoc
 

Met vooral aandacht voor het Amerikaans offensief, leidt dit parcours van Bayeux naar Carentan en dit vanaf het beroemde strand Omaha Beach (“Omaha, de bloedige”), het decor van een vreselijk gevecht, tot aan de verovering van Carentan en Saint-Lô.

Het parcours gaat dwars door de moerassen van de Cotentin tot aan Carentan, een aansluitingspunt met de gelande troepen in Utah-Beach, één van de vijf stranden van de Landing.

Daarna kan men de moeilijke vooruitgang volgen van de Amerikaanse troepen richting Saint-Lô, een stad die verwoest werd door de gevechten en een belangrijk wegenknooppunt was. Daarom was het doel van de geallieerden zich van deze stad zo vlug mogelijk meester te maken.

 

 

Objectief Een haven : Cherbourg
 

Om de gelande troepen te kunnen bevoorraden hadden de Geallieerden een vitaal punt nodig: een diepwater haven: Het eerste objectief van de Amerikaanse soldaten op het strand van Utah-Beach en rond Sainte-Mère-Eglise bestond er dus in de haven van Cherbourg in te nemen.

Het circuit “Objectif – Un port” volgt het parcours van Generaal Collins en het 7de Legercorps richting Cherbourg.
Dit parcours, van Carentan tot Cherbourg, volgt het verhaal van de 82ste en 101ste Amerikaanse divisie Parachutisten die rond Sainte-Mère-Eglise werden gedropt en de landing op het strand van Utah Beach in Sainte-Marie-du-Mont.

Vervolgens…:

Richting Cherbourg via de route die door de Geallieerden werd genomen om

- het schiereiland van de Cotentin af te snijden
- de Duitse troepen in deze regio te isoleren
- de haven van Cherbourg te veroveren

 

Cherbourg en vue aérienne

 

Cobra De Doorbraak

 

Op 25 juli 1944 beslissen de Geallieerden operatie Cobra te beginnen. Deze operatie onder het bevel van de Amerikaanse generaal Bradley, heeft als doel om de Duitse verdedigingslinies ten Westen van Saint-Lô te doorbreken en om het omsingelen van de tegenstander vanuit zuidelijke richting in te zetten.

Vanaf Cherbourg tot Avranches volgt de bezoeker het moeilijke parcours van de geallieerde tanks onder leiding van Generaal Patton tot de doorbraak in Avranches. De steden La Haye-du-Puits, Périers en Coutances en de oorlogssites Mont Castre, Chapelle-en-Juger en Roncey geven een beeld van de moeilijkheden waarmee de troepen van Operatie Cobra te kampen hadden.

Na de bevrijding van Avranches op 31 juli dringt een eerste deel van het leger van Generaal Patton binnen in Bretagne, een tweede deel gaat richting de Loire en de laatste groep richting Mans-Alençon, de achterflank van de vijand. De doorbraak van Avranches liet dus toe aan de Geallieerden om op een bliksemsnelle manier vooruit te komen op hun weg naar de her-verovering van het land.

 

Basilique d'Avranches