Vanaf de top van de granietheuvel kijkt Avranches uit over de Mont Saint-Michel en de baai.

 

Dankzij een veelbewogen verleden bezit de stad een aanzienlijk erfgoed: vestingtoren, stadsmuren, Grand Doyenné…
Als voormalige bisschopsstad heeft de stad ook een opmerkelijk religieus erfgoed.

 

Basiliek Saint Gervais

 

Gebouwd in de 17e eeuw en onderworpen aan talloze werkzaamheden in de 19e eeuw.
Het gebouw staat sinds 2006 op de aanvullende lijst van Historische Monumenten. In 2010 is begonnen aan een ingrijpende restauratiecampagne.

 
Basiliek Saint Gervais Avranches
 
 

Kerk Notre-Dame-des-Champs

 

In neogotische stijl, gebouwd en uitgebreid in de 19e-20e eeuw. Aan de kerk werden 2 torens en 2 orgels toegevoegd.

 

Kerkschat

 

In een zaal van de kerk wordt een verzameling religieuze voorwerpen zorgvuldig bewaard: de kerkschat van de Basiliek Saint-Gervais.

Tijdens de Franse Revolutie, en vervolgens bij de scheiding van Kerk en Staat in 1904, werden de kerkschatten van de parochies gevorderd en vernietigd. In Avranches richtte de plaatselijke clerus, onder leiding van pater Cornille, een parochiemuseum op dat in de loop der jaren talloze religieuze voorwerpen verzamelde. Het pronkstuk van deze kerkschat is de schedel van bisschop Aubert, die het merkteken draagt van de vinger van de aartsengel Michaël.

Dit reliquarium trekt jaarlijks veel bezoekers.

 

Kerk Saint-Saturnin

 

Volgens sommige historici is deze kerk de oudste van Avranches. De van oorsprong bescheiden kerk werd halverwege de 19e eeuw uitgebreid. De parochieraad vond dat: "tijdens marktdagen de kerk erg vol was".

 

Avranches is sinds de Franse Revolutie de bewaarder van de manuscripten van de abdij van de Mont Saint-Michel. Ze worden getoond in het Scriptorial, het Manuscriptenmuseum van de Mont Saint-Michel

 

Kerk Saint-Saturnin - Fotolia

 

Plantentuin

 

Deze tuin ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op de baai van de Mont Saint-Michel. Guy de Maupassant vond er inspiratie voor een van zijn novelles.

De tuin heeft zwaar geleden onder de storm van 1999 en werd in 2006 gerestaureerd. Hij bevat nu 12 thematuinen, tot groot genoegen van tuinliefhebbers.

 

Plantentuin Avranches

 

De stad Avranches bestaat uit talloze charmante straatjes, schilderachtige pleinen met veel werkplaatsen voor kunstambachten.