Coutances is de oude historische hoofdstad en tevens een bisschoppelijke stad. Haar kathedraal is een meesterwerk van de Normandische gotische kunst. Samen met dit kunstwerk zijn er een hele resem gebouwen die destijds hun religieuze stempel drukten op de lokale identiteit. Het is er heerlijk wandelen. Het is aan u om uw weg uit te stippelen tussen de talrijke boetiekjes, kruidenierswinkels en publieke tuin, kathedraal, herenhuizen, enz….

 

 

De kathedraal van Coutances

 

De kathedraal van Coutances werd gebouwd aan het begin van de 13de eeuw en is een prachtig voorbeeld van Normandische gotiek. In het huidige gebouw werden belangrijke delen van de vroegere Romaanse kathedraal uit de 11de eeuw hergebruikt. Deze overblijfsels zijn nu nog altijd te zien onder de “gotische dekmantel” en kunnen onder begeleiding van een gids bezocht worden. Zij zullen u meenemen naar de hoger gelegen galerijen van het koor en de middenbeuk, naar de lantaarntoren, dicht bij de gotische glasramen of nog in de oude romaanse torens.

 

De kathedraal van Coutances

 

Jazz sous les pommiers

 

Coutances leeft elk hemelvaartweekend in het tempo van de jazz. In dit festival komen ook wereldmuziek, electro en blues aan de orde. Beroemde jazzgroepen, nieuwe talenten, straattheater, fanfares, een amateurspodium...

 

    

 

De publieke tuin en het Museum Quesnel Morinière

 

Jean-Jacques Quesnel de La Morinière liet destijds aan de stad zijn herenwoning met prachtige tuin na, onder voorwaarde dat het huis zou opengesteld worden voor het publiek en dat de tuin een stadspark zou worden waar allerlei planten met geneeskundige krachten zouden gekweekt worden.

De publieke tuin omvat terrassen in Italiaanse stijl met bosjes in Engelse stijl, fonteinen en een labyrint. In de tuin werd een granieten obelisk geplaatst als herinnering aan de milde schenker Quesnel de La Morinière. De werken op 3 niveaus werden in 1855 beëindigd: de tuin werd de voorloper en een toonbeeld van de tuinen uit de XIXde eeuw maar was hedendaags door de gelijkenis met de eerste Parijse landschappen. Het is ook de oudste publieke tuin in Normandië. Deze tuin werd in 1992 ingeschreven op de lijst van de Historische Monumenten. In het herenhuis vindt men er de collecties uit het stedelijk museum Quesnel Morinière.