Van Barfleur tot La Hougue, in het Dal van de Saire

In het noordwestelijk punt van het schiereiland van de Cotentin in het Dal van de Saire liggen verscheidene sites met wereldfaam en kunt u de bekende oesters van Saint-Vaast proeven.

 

Alexis de Tocqueville beschreef de Val de Saire als een “lange uitgestrekte weide met aan de horizon de zee”. De wereldberoemde sites Tatihou, de Vaubantorens (op de Unesco lijst voor werelderfgoed), de vuurtoren van Gatteville (tweede hoogste in Frankrijk) liggen hier zij aan zij met enkele meer vertrouwde sites zoals de vallei van de 9 molens. De gastronomen en liefhebbers van lekkere producten kennen vanzelfsprekend de oester van Saint-Vaast en de mossel van Barfleur. De Val de Saire is ook de belangrijkste producent van groenten in Basse-Normandie. En vergeten we ook niet de fameuze “brioche dorée” uit Vast waarvoor de kenners en liefhebbers met veel geduld aanschuiven.

Van Vast gaat het richting Quettehou, uit te spreken als “Quet’hou”. Dit charmante dorpje is een absoluut niet te missen halte op uw tocht naar de haven van Saint-Vaast-la-Hougue. Tenzij men eerst kiest voor de omgeving van Saint-Pierre-Eglise, waar nog enkele menhirs te zien zijn, en Barfleur. Maar waar men ook gaat in deze Val de Saire, men kan er enkel de rijkdom van deze streek vaststellen: het land, de geschiedenis en de mensen.

 

 

De vuurtoren van Gatteville

 

Tweede hoogste in Frankrijk: 74,85 meter. Bij het beklimmen van de toren moet u zeker de trappen tellen want het zijn er net zo veel als er dagen in een jaar zijn. En er zijn evenveel vensters als er weken zijn…

 

 

Uitkijkpunt van Pernelle

 

Een kleine omweg naar het dorpje La Pernelle is zeker de moeite waard, alleen al voor haar uitkijkpost: van hieruit krijgt men een recht naar beneden duikend en panoramisch uitzicht op de baai van Saint-Vaast en de baai van Veys en zelfs op de vuurtoren van Gatteville tot aan de kliffen van Grandcamp-Maisy aan de poorten van de Calvados.

 

De waterval van Vast

 

De Saire loopt dwars door het kleine stadje Vast. Hier biedt ze een feeëriek schouwspel door te veranderen in een waterval. Deze waterval is echter wel artificieel want ze werd gemaakt vanaf de waterval van de katoenspinnerij die hier in de 19de eeuw gevestigd was.

 

Barfleur

 

Een van de “mooiste dorpen van Frankrijk”. Langs de oevers wandelen we naar zee waar we de kerk en het station van de zeereddingsdienst vinden. Maar Barfleur is ook bekend voor haar middeleeuwse binnenkoer Sainte-Cathérine, de tuin van de Augustijnen, het huis van Julie Postel, de H. Maria Magdalena… En natuurlijk ook de “mooie, blonde en wilde” mossel van Barfleur, de kreeft en de vele andere schelpdieren!

 

 

Niet te missen in het dal van de Saire...

Tatihou en La Hougue

 

De overtocht van Saint-Vaast naar het eilandje Tatihou gebeurt bij hoog of laag water meestal met een amfibieboot. Tatihou is een paradijs voor vele vogels (vogelreservaat) maar is ook bekend voor haar tuin, haar maritiem museum, de bunkers en de Vauban toren (geklasseerd werelderfgoed op de lijst van de Unesco zoals ook haar zustertoren in La Hougue op het vasteland in Saint-Vaast).

 

De haven van Saint-Vaast-la-Hougue

 

De winkelstraten lopen uit op de haven waar de talrijke plezierboten en treilers beschutting vinden. In de 19de eeuw waren de kades van Saint-Vaast aanlegplaatsen voor sloepen, schoeners en brikken. Ook al is het havenverkeer niet meer wat ze ooit was, toch is dit een zeer levendige haven maar de vakantiegangers met volle teugen kunnen genieten!